STAROŚĆ NIE MUSI OZNACZAĆ CHOROBY, JAK ZAPOBIEGAĆ CHOROBOM WIEKU STARCZEGO Email

Starzenie jest naturalnym, zaprogramowanym genetycznie procesem fizjologicznym. W miarę upływu lat jesteśmy narażeni na coraz większą liczbę chorób cywilizacyjnych. Klinicznie mają one charakter przewlekły i dotyczą najczęściej kilku układów i narządów. Są to np. miażdżyca, choroba zwyrodnieniowa stawów, nowotwory. Ponieważ nie określono jednoznacznie przyczyn tych chorób, leczenie polega na usuwaniu ich objawów.

Ostatnio pojawia się coraz więcej prac wskazujących na wspólną genezę zarówno przedwczesnego starzenia się, jak i chorób cywilizacyjnych. Najważniejszą przyczyną jest niewłaściwy pod względem ilościowym i jakościowym sposób odżywiania oraz niedobór ruchu. Każda część ciała i każdy okres życia mają odmienne i bardzo duże wymagania. Jeżeli im nie sprostamy, dochodzi do zwyrodnienia i choroby.

aktuwność ruchowaTradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i cholesterol, których związek z miażdżycą jest znany. Obecnie żywność jest przetwarzana, w elekcie następuje jej zubożenie w błonnik, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne.

W Japonii, gdzie do dziś panuje tradycyjny model zdrowego żywienia, umieralność z powodu chorób układu krążenia jest najniższa na świecie. W USA w latach 1970-90 umieralność z powodu choroby niedokrwiennej zmniejszyła się o połowę. Związane jest to z szeroko propagowaną profilaktyką zdrowotną (zmiana sposobu odżywiania, zaniechanie palenia tytoniu, większa aktywność ruchowa, suplementacja).

Natomiast Polska nadal zajmuje czołowe miejsce na świecie pod względem umieralności z powodu chorób układu krążenia. W miarę starzenia zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze i węglowodany stopniowo maleje, natomiast zapotrzebowanie na witaminy i minerały pozostaje na tym samym poziomie lub wzrasta. Upośledzeniu ulega funkcja przewodu pokarmowego. Maleje zdolność do prawidłowego przyswajania składników odżywczych. Często związane jest to z zanikowym nieżytem żołądka prowadzącym do niedoboru np. żelaza i witaminy B12, co może spowodować anemię i zaburzenia neurologiczne.

Obniżona produkcja żółci, enzymów trzustkowych, a także zwolniony pasaż jelitowy i uboga flora „korzystnych" bakterii doprowadzają do niedoborów m.in. witamin B2, B6, B12, A, C, E.

Z tego względu wskazana jest zwiększona podaż tych witamin, bakterii L. acidofilus, enzymów trzustkowych oraz wspomaganie wątroby (w tym celu można wykorzystać np. preparaty: Senior Formula, AC-Zymes, Digestiv Enzymes, LiverAid).

Funkcja wątroby nie kończy się na produkcji żółci. Bierze ona również udział w detoksykacji (oczyszczanie organizmu). Zatruty organizm błyskawicznie niszczeje. Możemy mu pomóc stosując wyciąg z juki lub lucernę (zawierają je odpowiednio preparaty: Pure Yucca, Green Care).

Zwolniony pasaż jelitowy jest przyczyną zaparć, a one są powodem hemoroidów. W tej sytuacji istnieje duże niebezpieczeństwo powstania zakrzepów w chorych naczyniach. Aby zapobiec tej poważnej awarii dobrze jest stosować lecytynę (zmiękcza stolec), witaminę C (wzmacnia naczynia), witaminę E (działa przeciwzakrzepowo), beta-karoten oraz czosnek (poprawia krążenie). W profilaktyce przeciw hemoroidom można stosować dietę bogatą w błonnik (obecny w preparacie Nopalin), nie zapominając przy okazji o uzupełnianiu diety w duże ilości napojów, głównie wody mineralnej.

Układ krążenia w starszym wieku, u przerażającej większości seniorów, kojarzy się z miażdżycą, polegającą na zwężeniu naczyń krwionośnych przez złogi cholesterolu. Może ona dotyczyć: - naczyń serca, doprowadzając do zawału - naczyń mózgu, grożąc udarem - kończyn dolnych, powodując ból pod czas chodzenia. Ratując się przed tymi zagrożeniami powinno zaniechać się palenie tytoniu, dużo spacerować, a także dostarczać organizmowi antyoksydanty (witaminę C, wit. E, wit. A (prowitamina A - Beta Caroten), selen, Ginko biloba, koenzym Q10), lecytynę, czosnek i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT zawarte w oleju z wiesiołka i olejach rybnych (Evening Primmse Oil, Omega 3).

NNKT obniżają cholesterol, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia, obniżają ciśnienie i pobudzają receptory insulinowe (ważne dla cukrzyków). Należy jednak pamiętać, że związki te bardzo łatwo ulegają utlenianiu. Dlatego stosując duże dawki NNKT należy uzupełniać dietę w odpowiednią ilość antyutleniaczy.

Zmęczone kości i stawy też często dają znać o sobie. Starzejąc się, cierpimy na zwyrodnienia, osteoporozę i zapalenia stawów. Osteoporoza może być pomenopauzalna i starcza. Obie cechuje niedobór wapnia. Większość z występujących na rynku preparatów witaminowo-mineralnych nie zapewnia pokrycia zapotrzebowania osób starszych na wapń, dlatego wskazane jest jego uzupełnianie dodatkowym preparatem, np. Strong Bones. Warto wspomnieć, że oprócz wapnia zawiera on również magnez - drugi deficytowy u seniorów składnik mineralny.

Przy zapaleniach stawów warto sięgnąć po lecytynę, kwasy tłuszczowe omega-3, olej z wiesiołka i antyoksydanty. Chrząstka rekina znakomicie poprawi stan chrząstek stawowych, wzmocni odporność, a ostatnie doniesienia mówią, że zahamuje rozwój nowotworów w narządach litych.

Nawykiem osób złotego wieku powinna stać się suplementacja diety, dostosowana do posiadanych schorzeń i łagodząca ich skutki. Osoby młodsze powinny o niej pamiętać dużo wcześniej, tak, by srebrne lata nie kojarzyły się tylko z fotelem przed telewizorem.

dr Katarzyna Rusin-Kaczorowska

California Fitness News 4/2000



 
SKLEP CALIVITA - Natura Online | GRZYBICA | GRONKOWIEC | OCZYSZCZANIE ORGANIZMU | ZAPARCIA
Strona została opracowana na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Materiały umieszczone na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny w żadnym przypadku nie zastąpią porady lekarza. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Produkty CaliVita należą do suplementów diety, które uzupełniają normalną dietę. Powinno się dokładnie przeczytać informacje umieszczoną na polskiej etykiecie produktu, a w przypadkach pytań zasięgnąć opinii specjalisty.